Съветникът на по националната сигурност на американския президент Джо Байдън -Джейк

...
Съветникът на по националната сигурност на американския президент Джо Байдън -Джейк
Коментари Харесай

Първи разговор между Белия дом и Москва от началото на войната

Съветникът на по националната сигурност на американския президент Джо Байдън -Джейк Съливан беседва през днешния ден със секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Това бе  първият формален контакт на високо ниво сред Съединени американски щати и Русия след началото на съветското настъпление в Украйна на 24 февруари.

“Съливан сподели на военачалник Патрушев, че в случай че Русия се отнася съществено към дипломацията, Москва би трябвало да спре да нападна украински градове “, се споделя в изказване на Белия дом. Съветникът на президента на Съединени американски щати е удостоверил, че Вашингтон се опълчва изрично на “безсмисленото и безпричинно навлизане на Русия в Украйна ”, се споделя в същото изказване.

" Съливан е заречен, че Съединени американски щати “ще продължат да принуждават Русия да заплаща цена за това, да поддържат суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и да укрепват източния фланг на НАТО ”, прибавят от Белият дом.

Освен това Съливан е предизвестил военачалник Патрушев “за следствията от вероятно съветско решение за потребление на химическо или биологично оръжие в Украйна ”, акцентира американското президентство.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън анулира срещата с съветския си сътрудник Сергей Лавров, откакто Москва призна независимостта на два сепаратистки района в Източна Украйна.

До днешния диалог не е имало публични контакти сред водачите на двете страни, напомня Българска телеграфна агенция. Съединени американски щати оставиха на други страни като Франция, Германия, Турция и Израел да се опитат да посредничат в договаряния с Москва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР